Aslında bu blogun ana teması olarak Reverse Engineering‘ i seçmiştim. Fakat artık elimden geldiğince linux, siber güvenlik ve reverse engineering ile ilgili yazılar yazmaya çalışacağım. Aklımda her hafta en az 1-2 yazı paylaşma düşüncesi var. Sonuçta “bilgi paylaştıkça çoğalır“.
Bu yazımda ise siber güvenlik veya reverse engineering ile ilgili değilde, bu seferde linux üzerine bir yazı olacak.
Arch Linux nedir? diye bir soru ile başlayalım.
Bu sorunun cevabını Judd Vinet (Arch Linux‘ un kurucusu) çok güzel cevaplamış:
Arch Linux ne istemişseniz odur.
Ben sorunun cevabını yukarıdaki gibi cevaplamayı seviyorum. Eğer normal bir cevap bekliyorsanız sanırım cevap şu şekilde olabilir: “Her şeyi minimal tutmak isteyen, kişiselleştirme imkanı çok yüksek olan bir işletim sistemi.” . Normal cevap sizcede çok sıkıcı değil mi?

Peki nedir bu “Arch Linux” un farkı, niye debian yada ubuntu değil?
“K.I.S.S” (Keep It Simple, Stupid) prensibini kendine benimsemesi sayesinde olabildiğince az kaynak tüketir, en yeni uygulamaları kullanabilirsiniz (bleeding edge) ve çok fazla kişiselleştirme seçeneğiniz olur. Unutmamak gereken bir şey var:
With great power comes great responsibility.
Bu kadar güzel şeyin yanında ufak bir sorun (ben sorun demezdim) var. Çoğu şeyi sizin yapmanız gerekiyor. Ubuntu, mint, debian gibi kurulumun next-next diyerek bitirilebilen dağıtımların aksine Arch Linux‘ta kurulumu dahi sizin yapmanız gerekiyor (mount et,diski uygun hale getir, uygun paketleri yükle,boot loader ı ayarla …..). Ama korkacak bir şey yok çünkü Arch Linux‘ un inanılmaz detaylı belgeleri var. Hatta o kadar detaylı ki ufak bir şeye bakarken kendimi “en son ben ne arıyodum ya?” diyerek yakaladığım zamanlar oldu. Dediğim gibi ben bunu bir sorun olarak görmüyorum. Nedeni ise bütün bunları yaparken çok şey öğreniyorsunuz.

Arch Linux’u ilk internette gördüğüm zaman “İşte bu. Tam benlik bir işletim sistemi” diye gaza gelip direk kurmaya çalıştım ve sonuç hiç şaşırtıcı olmadı. Kuramadım. Hiç tecrübeniz yoksa ve sizde bu şekilde yaparsanız aynı sonuç sizin içinde geçerli olacaktır. Buradaki yazıyı okuyup sağlıklı bir şekilde kurulumu yapabilirsiniz. Türkçe kaynaklar da mevcut fakat eski olduğundan dolayı düzgün bir şekilde kuramayabilirsiniz. Ayrıca herhangi bir sorunda Arch Linux’un kendi forumundan da soru sorabilirsiniz, hızlı bir şekilde cevap vermeye çalışıyorlar.
Be First to Comment